Internet segura

Alguns problemes a internet surgeixen perquè no fem un ús correcte ni tampoc respectem una sèrie de normes de seguretat. Moltes són de sentit comú i cal repassar-les de tant en tant.

Correu electrònic:

 • No donis les teves dades personals o omplis formularis que t’arribin per correu electrònic, sobretot aquells que et demanin contrasenyes, confirmar un compte, un pagament bancari, etc… Sempre són falsos!

 

 • El phishing o suplantació de la identitat, usurpació de la identitat o robatori de la identitat és quan algú es fa passar per un altre (per exemple fent-se passar per una empresa de confiança coneguda: Facebook, Instagram, PayPal, Entitat Bancària, etc.) i et demana dades personals. Normalment et redirigeixen a una pàgina falsa (que és igual o bastant igual a la de l’empresa real) perquè donis alguna dada personal.
 • L’atacant o falsificador que es fa pasar per un altre es diu phisher o cibercriminal. A vegades els mails poden portar virus o malware i poden infectar el nostre ordinador. Les empreses cada vegada han d’invertir i dedicar més temps a prevenir el phising
 • Per identificar el phishing, fixa’t amb el correo electrònic:

Qui ho envia?

Mira el mail del phisher, normalment tindrà una adreça electrònica estranya. Per exemple:

info@nominala.com (en comptes de info@nominalia.com)

Però els phishers saben molt bé com enviar mails amb el mateix nom que l’empresa real!! Si el mail és real, això no vol dir que no sigui phising.

Com està escrit?

A vegades els phishers creen mails mal redactats o amb faltes ortogràfiques i faltes gramaticals. La presentació normalment és poc cuidada o pobre.

Hi ha el nostre nom i cognom?

Com que aquests mails són enviats en massa (a molta gent) no trobarem mai el nostre nom ni cognom, tampoc el nostre usuari de l’empresa que estan suplantant o el número del nostre compte bancari, etc.

Què et demanen?

Si et diuen que “El teu compte a caducat”, o que “Hem canviat la política de l’empresa”, o “La teva contrasenya s’ha d’actualitzar”, o “Tens 3 peticions d’amistat de Facebook”, etc.

A on et redirigeixen? etc.

Normalment et redirigeixen a una pàgina web falsa, i amb una connexió no segura, comprova l’URL i mira que sigui “https:” en comptes de “http:”

Exemples:

Xarxa o connexió segura: aquelles que tenen un cadenat a la URL o la URL comença amb https://. Són connexions on les dades que s’envien entre l’usuari (ordinador) i la pàgina web que estem consultant són encriptades, és a dir, que són impossible de llegir i per poder-les llegir i entendre es necessita una clau. Per tant, podrem realitzar transaccions com:

 • Entrar dades personals com el nom, telèfon, adreça, adreça electrònica, contrasenyes, etc.
 • Podrem també crear o donar d’alta un compte d’usuari
 • Podrem comprar per internet i entrar el número de la targeta bancària.
 • Tambe pujar fotos personals
 • Xatexar amb altres usuaris

Totes les connexions 3G i 4G (i en un futur 5G) són segures, és a dir estan encriptades entre l’usuari i el servido.

Xarxa o connexió NO segura: aquelles que tenen un cadenat barrat a la URL o la URL comença amb http://. Són connexions on les dades que s’envien entre l’usuari (ordinador) i la pàgina web que estem consultant no estan encriptades, és a dir, que poden ser llegides per qualsevol persona que sàpiga com funciona la xarxa (amb un coneixement suficient d’informàtica). Són xarxes que podem estar connectats, però només hauriem d’estar consultant coses, però mai hem de:

 • No hem d’entrar dades personals com el nom, telèfon, adreça, adreça electrònica, contrasenyes, etc.
 • No hem de crear o donar d’alta un compte d’usuari
 • No hem de comprar per internet i entrar el número de la targeta bancària.
 • No hem de pujar fotos personals
 • No hem de Xatexar amb altres usuaris

 

Aquestes imatges mostren com ens poden enganyar a través de missatges que ens demanen actualitzar dades o confirmar la nostra contrasenya. Normalment ens redirigeixen a un pàgina web falsa i ens demanaran  que entrem el nostre usuari i contrasenya. Un cop entrem les dades, ells (els falsificadors) podran utilitzar-les i entrar a la pàgina real, o si ens demanen entrar totes les dades d’una targeta de crèdit, un cop entrades podran fer pagaments amb aquesta targeta.

 

Ens demanen les dades de la tarjeta bancària a una pàgina web queno és de Netflix.com:

 

 • No comparteixis la teva contrasenya amb ningú, i utilitza combinacions de lletres i números, amb alguna majúscula i algun símbol, si pot ser. Exemples: NmfsR2S3991?_ , Xf34m=mS82?
 • No utilitzis sempre la mateixa contrasenya per a tot. Si creus que algú a vist la teva contrasenya, millor canviar-la. S’aconsella canviar la contrasenya cada cert temps (cada mes per exemple) o en el moment que pensis que algú sap la teva contrasenya.
 • Si un company s’ha deixat un compte de correu obert en un ordinador, el millor és avisar-lo i dir-li de seguida, si no el pots avisar, el millor és tancar la sessió oberta del teu company.
 • Si veus un correu obert d’un company o entres a un correu d’un company perquè saps la contrasenya i envies un mail fent-te passar per aquesta altra persona (usurpació de la identitat o suplantació de la identitat o robatori de identitat) està considerat un delicte amb pena de presó de 6 mesos a 3 anys. La suplantació de la identitat és quan algú intenta suplantar la identitat d’una altra persona per obtenir dades personals, diners, dades bancàries o altres beneficis.

Xarces socials:

 • No agreguis persones que no coneguis físicament, fes-ho només amb les que mantinguis contacte regular.
 • No incloguis informació personal rellevant en el teu perfil que permeti la localització o clara identificació. No indiquis on estudies, ni on vius, ni els dies que estàs de vacances fora de casa, ni informació personal sobre la situació de la teva família. Molts robatoris a cases són deguts al fet que les persones indiquen a les xarxes socials quan no hi ha ningú a una casa o pis.
 • Hem de tenir cura de la privacitat dels nostres familiars i amics. Per tant,  no has d’incloure informació personal sense el seu coneixement i consentiment.

Mòbil o tauletes

 • Perquè no te’l prenguin, evita exposar-lo davant dels amics i protegeix-lo amb un patró gràfic, un pin o una contrasenya.
 • Sospita de trucades i SMS de desconeguts i ocults. No donis dades personals sense estar del tot segur de qui hi ha a l’altre costat de la línia.
 • Descarrega’t només les aplicacions de mòbil que hi ha a les botigues d’aplicacions oficials (App Store, Google Play, Windows Phone Apps,…) per evitar que incloguin virus, siguin fraudulentes o espiïn les teves dades.
 • Els missatges instantànis: WhatsApp, Telegram, Line, Facebook Messenger, Skype, Hangouts, Snapchat… Moltes de les coses que ens podem dir a través del text es poden interpretar diferent.
 • Abans de compartir una notícia o publicar una fotografia o vídeo, pensa-t’ho bé. No facilitis o publiquis dades, informació, fotografies o vídeos d’altres persones sense que te n’hagin donat permís.
 • Si omples formularis amb dades personals o per fer compres des del mòbil, assegura’t d’usar comunicació segura “https:” en comptes de “http:” o amb el 3G o 4G actiu (en comptes de xarxes wifi no segures).
 • Evita l’ús de xarxes wifi obertes (les que no cal introduir una contrasenya) si no en coneixes el propietari. Algú pot tenir control de les sessions a la teva xarxa social o al teu correu electrònic quan l’obris des del mòbil.
 • Hem de vigilar també quan donem permís per a connexions de proximitat amb altres dispositius (Bluetooth) i la nostra geolocalització (GPS) que demanen diferents serveis (Google Maps, Instagram, Periscope, Snapchat, Twitter, …).

Jocs en xarxa:

 • Primer cal assegurar-se si el contingut del joc és adequat per a la teva edat. Mira l’edat mínima abans de baixar-te un joc. Els nivells de dificultat del joc i les habilitats necessàries per jugar-hi necessiten una edat mínima. Per exemple Edat +9, vol dir que el joc és apte per persones amb 9 anys o més.
 • Quan juguis en línia amb els teus amics, vigila les pàgines on accedeixes i no donis mai dades personals (nom, adreça, telèfon…) ni dades bancàries.
 • Les etiquetes descriptives informen si el joc conté continguts de: violència, llenguatge inapropiat, por, drogues, sexe, discriminació, apostes, joc amb altres persones…
 • A Internet no tothom és amic. No quedis amb les persones que coneguis a través de la xarxa. I si quedes amb algú, avisa els teus pares o algun amic perquè t’acompanyin, i queda en un lloc públic.
 • És conegut que el joc de Fortnite hi ha enllaços, o vídeos on es poden aconseguir V-Bucks (la moneda de Fortnite), però realment són una estafa, el que realment intenten aconseguir és l’usuari i contrasenya de Fortnite per consultar les teves dades o contactes.

https://www.adslzone.net/2018/05/28/estafas-v-bucks-gratis-fortnite/

 

Si et descarregues aplicacions

 • Fixa’t sempre en les etiquetes i avisos informatius. Alguns dels jocs i apps mostren imatges i continguts d’aparença real que poden no agradar-te. Veure’ls no et fa ser més gran. Respecta l’edat recomanada que marca.
 • Quan juguis en línia, fes servir ‘nicks’ (sobrenoms), noms inventats o neutres que no expliquin detalls sobre tu. No et refïis de tot el que et diguin, ja que és molt fàcil dir mentides o fer veure que ets una altra persona. Encara que no donis les teves dades personals, pots fer nous amics en els xats i jugar amb ells sense que sàpiguen qui ets realment.
 • No hauríem d’acceptar veure anuncis ni pagar diners per continuar les partides de jocs d’aplicacions, sense el permís dels pares.
 • En la descàrrega de jocs en línia, hem de vigilar que siguin adequats per a la teva edat i mirar de descarregar el joc de les botigues oficials o enllaços de confiança. Llegir les indicacions del joc així com la informació que s’inclou a les botigues oficials pot estalviar-nos problemes.
 • Demaneu als pares que us ajudin en la descàrrega d’aplicacions i recordeu sempre de demanar-los permís en cas que calguin diners per jugar o sigui imprescindible facilitar dades personals.
 • Desconfia de les superofertes. Sovint són estratègies comercials o malicioses per aconseguir les nostres dades o infectar el nostre dispositiu amb virus i altres programes perillosos.
 • Si creus que l’oferta o l ‘anunci val molt la pena, demana consell als teus pares abans de fer res. Recorda que abans de comprar qualsevol joc has de demanar permís als pares.

Per a qualsevol dubte que tinguis, estem per ajudar-te a internetsegura.cat/contactar o al telèfon 116 111 d’Infància Respon (tots els dies de l’any).

Us deixem aquest enllaç sobre la guia per pares sobre el joc Fortnite: Battle Royal:

https://www.commonsensemedia.org/espanol/blog/guia-para-padres-sobre-el-videojuego-fortnite-battle-royale#quees

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: