Què és Internet ?

Per entendre què és Internet de manera senzilla, podríem dir que està format per una gran quantitat d’ordinadors que poden intercanviar informació entre ells. És una gran xarxa mundial d’ordinadors. Però perquè aquests ordinadors es puguin intercanviar informació, han de parlar el mateix llenguatge perquè s’entenguin. Aquesta informació és 0 i 1, es diu que és informació binària o codi binari.

Com s’envia la informació:

La informació es pot enviar per:

Electricitat: És barat. Però es perden dates.

Llum (fibra òptica): És ràpid i no es perd senyal. Però és car i més complexe treballar amb la fibra òptica.

Radio (wireless): És totalment mòbil. Però no arriba molt lluny.

Com es comuniquen els ordinadors:

Els ordinadors es poden comunicar perquè estan units entre ells a través de connexions i gràcies al fet que utilitzen un llenguatge o protocol comú, el TCP/IP.

TCP/IP = Internet Protocol

Va ser creat el 1970 per Vint Cerf i Bob Kahn, per fer  possible les connexions per internet.

El protocol TCP/IP són un conjunt de normes i guies generals d’operacions per permetre que dos ordinadors puguin comunicar-se dins de la xarxa. Aquestes normes s’han de cumplir per poder comunicar-nos per internet. El TCP/IP ens indica com les dades han de ser formatejades, encaminades, transmeses i rebudes pel destinatari.

Internet

Segons  l’esquema que podem veure a la imatge superior:

1. Un usuari es connecta a la xarxa (a través d’un mòdem o un router, ja sigui via línia telefònica, cable, telèfon mòbil, etc.). El mòdem o router no és el mateix que la WIfi, recorda que la WIFI és per connectar el portàtil, mòbil o tablet al router, i el router és qui es connecta a internet.

2. A partir d’aquest moment el nostre ordinador utilitzarà el llenguatge TCP/IP , que és un protocol (protocol = llenguatge + normes) per poder viatjar per internet.

TCP significa Transmission Control Protocol i IP siginifa Internet Protocol, aquest protocol explica com s’han d’enviar fitxers entre ordinadors perquè la informació d’internet pugui enviar-se de manera controlada.

3. Tots els usuaris han de pagar una quota per poder utilitzar internet, existeixen diferents companyies per poder utilitzar internet, aquestes companyies són els Proveïdors de serveis d’Internet (ISP). A Espanya els diferents proveïdors de servei d’internet són: Movistar, Vodafone, Orange, Yoigo, Euskaltel, Telecable, Adamo Telecom, entre altres.

 

4. El nostre Proveïdor de serveis d’Internet (ISP) ens assignarà una adreça física, aquesta adreça física s’anomena Adreça IP (Internet Protocol Address). Sense aquesta IP no podem accedir a Internet. El proveïdor assignarà una IP a cada un dels terminals que estan connectats a Internet.

Exemple d’una adreça IP:

Adreça IP: 93.184.216.34

Saps que pots buscar la teva adreça IP a internet fàcilment? Escriu al buscador de google el següent: “IP address” o també “Mi dirección IP”, o també a la següent pàgina web:

https://whatismyipaddress.com/

Cada número indica una part o regió del món, si la IP address és A.B.C.D, cada secció representa:

A: Country (indica el pais)

B: Subnetwork (indica la subxarxa dins del país)

C: Region (indica la regió)

D: Device (indica la ciutat)

Cada part (A, B, C o D) està formada per un número de 32 bits, i per tant A.B.C.D estarà format per 128 bits (4×32), les adreces posibles que podrem tenir són 2128 (2 elevat a 128 potència):

Pot donar fins 340 undecillion adreces

340.282.366.920.938.000.000.000.000.000.000.000.000

5. Ara ja podem escriure a google una direcció d’internet, o llegir o enviar un missatge, etc.

Per exemple, podem escriureuna adreça d’internet a google, com per exemple:

escolabetulia.cat

6. Però per veure el contingut de “escolabetulia.cat”, primer es consultarà una informació a uns ordinadors anomenat Servidors DNS , DNS vold dir Domain Name System, Sistemes de Noms de Dominis, aquests ordinadors contenen la informacio d’on estan totes les pàgines web del món, és a dir, ens dirà si la pàgina web “escolabetulia.cat” està a un ordinador situat a Barcelona, San Francisco o  Les Filipines.

És fàcil saber on està situada una pàgina a internet, podem fer servir el següent:

https://www.site24x7.com/es/tools/buscar-ubicacion-sitio-web.html

El contingut del Servidor DNS per exemple podria ser aquest, per cada pàgina web ens dirà la seva adreça IP i la seva localització:

Pàgina web IP Address País
escolabetulia.cat 104.31.95.53 US
youtube.com 172.217.0.46 US
softcatala.org 193.144.12.15 Spain

 

7. Quan ja sabem la direcció IP del web i on es troba, internet anirà al Servidor Web que volem consultar. El Servidor Web té els fitxers, fotos, vídeos, documents, etc. necessaris per visualitzar el contingut de la pàgina web.

8. En aquest moment, s’enviaran els fitxers, fotos, vídeos, documents, etc del Servidor Web al nostre ordinador per veure la pàgina web que volem consultar, és a dir es descàrreguen els fitxers que volem consultar i s’envien a l’ordinador de l’usuari.

Per poder veure la pàgina web necessitem els navegadors com Chrome, Mozilla, Explorer, etc. Aquests són els encarregats de llegir els fitxers que ens han enviat del Servidor Web.

Realment no es viatja per internet, sino que l’usuari demana els fitxers, fotos, vídeos, documents, etc, d’una pàgina web i aquests s’envien a l’ordinador. Tot això es realitza perquè s’utilitza un protocol TCP/IP, ens mil·lisegons!!!

————————————————————–

Origens d’Internet

Internet va aparèixer el 1969 als Estats Units i es deia APRANET, i consistia en 4 ordinadors de diferents universitats connectats entre ells, dos anys després es van connectar 40 ordinadors diferents i a partir d’aquest moment es va crear el protocol TCP/IP perquè els ordinadors poguessin parlar el mateix llenguatge i es poguessin comunicar entre ells.

Des de llavors, internet ha experimentat una gran evolució, el que va fer que internet tingués molta més popularitat va ser: l’aparició de la Web, el 1991. La primera web va ser:

http://info.cern.ch/

També va ajudar l’aparició dels mòdems telefònics, el programari gratuït per als servidors web i l’augment dels ordinadors personals.

El més important és que va aparèixer la WWW (WorldWideWeb), van crear un llenguatge HTML que va fer que la informacio d’internet fos més atractiva. Aquest llenguatge HTML contenia gràfics i formularis, enllaços, etc.

Els enllaços s’anomenen hipertext, ens permet que en fer clic en una paraula o gràfic passem de la pàgina en la qual estem a una altra pàgina diferent. Aquesta nova pàgina pot estar en un altre ordinador en l’altra punta del món, això és el que va crear el concepte de navegació per Internet, en uns minuts podem visitar, sense gairebé adonar-nos, informació que resideix en ordinadors situats en diferents països del món. Realment quan busquem informació el que ens interessa és trobar-la, no saber físicament on es troba.

La Web també va permetre millorar l’aspecte de la informació a través de gràfics i format del text, això és possible gràcies a la creació del llenguatge en el qual s’escriuen les pàgines web, l’HTML (HyperText Markup Lenguage). També van aparèixer de forma gratuïta els navegadors Web: programes per transformar el codi HTML en pàgines Web.

 

Ara l’usuari se sent escoltat per l’ordinador, ja que pot fer arribar molt fàcilment les seves opinions, preguntes, queixes, etc. a través de formularis.

Altres aspectes que van ajudar al creixement d’Internet van ser l’aparició de mòdems de baix preu que instal·lats en un ordinador personal permetien que aquest es connectés a la xarxa telefònica a través de la qual arriben les dades dels altres ordinadors connectats a Internet.

També es va produir un augment del nombre d’ordinadors personals amb la qual cosa més persones van poder accedir a Internet.

Tampoc cal oblidar que gràcies a l’aparició de programes gratuïts per crear servidors web, com a Apache, milers de petites organitzacions i grups d’estudiants van poder convertir-se en emissors d’informació. La qual cosa va fer augmentar espectacularment la quantitat i diversitat de la informació disponible en Internet de forma totalment lliure.

Què podem fer a internet?

Pràcticament podem fer de tot, sempre dependrà de la nostra connexió a internet, si tenim una connexió a una velocitat de transmissió alta i una bona amplada de banda, podrem veure pel·lícules, veure imatges grans i moure’ns amb rapidesa. Podrem fer el següent:

– Buscar informació a través d’un buscador d’internet: google.com, yahoo.com o bing.com

(no confondre amb els navegadors: chrome, explorer, mozilla, safari, opera, etc.)

– Buscar informació específica d’hotels (trivago.com), vols (skyscanner.es)

– Consultar informació a ajuntaments, govern, fer tràmits, etc.

– Consultar bases de dades de diferent tipus: de pel·lícules, de llibres, de tesis doctorals.

– Escoltar música (spotify.com), veure vídeos (youtube.com), etc.

– Comunicar-se per internet a través de missatges, videotrucades, missatges instantanis, trucades per telèfon, xats, xats en grup, etc.

– Publicar informació a través de blogs, webs, etc.

– Compartir informació a través de foros

– Descarregar arxius, pujar arxius a través de programes FTP.

– Compartir arxius a través de clients P2P (utorrent, etc.)

Més informació: https://www.aulaclic.es/internet/index.htm

Activitat 1:

En l’enllaç següent:

https://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_default

Practicarem el codi HTML, afegeix un text, on hi hagi:
– un títol amb capçalera h1 (Escriu aquí el teu nom i cognom)
– un títol amb capçalera h2
– un títol amb capçalera h3
– 2 paràgrafs
– una paraula en negreta
– una paraula en cursiva
– una paraula subratllada
– una paraula ratllada
– un link
– una llista
– una imatge d’internet

https://www.w3schools.com/html/

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: