Programari lliure

Què és el programari lliure?

http://www.edu365.com/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm

Els programes d’ordinador són seqüències o instruccions que l’ordinador va llegint, interpretant i executant una darrera l’altra.

Els programadors escriuen les instruccions que el processador anirà executant, això es realitza mitjançant llenguatges de programació. Hi ha molts llenguatges de programació: el C++, el php, el Java, Scratch, Perl, etc…

Amb aquests llenguatges de programació s’escriuen les instruccions, el resultat és el codi font, amb altres paraules, el codi font es refereix a una sèrie d’instruccions escrites en algun llenguatge de programació llegible per l’home.

Exemples de codi font:

Com que el processador només entén instruccions molt bàsiques, perquè el processador pugui entendre el codi font, cal convertir el codi font en codi executable. D’aquesta manera tenim un fitxer executable amb una extensió exe (“executable”): fitxer.exe

El codi executable es realitza mitjançant la compilació:

Un programa executable està compost d’instruccions bàsiques perquè el processador les pugui llegir:

Per executar un programa a l’ordinador, no cal tenir el codi font, només cal tenir el programa executable.

 

Tenim diferents tipus de programari, es classifiquen si es pot accedir i modificar, o si no es pot accedir i modificar el codi font:

1. Programari privatiu o convencional (o de propietat): no tenim accés al codi font, no es pot modificar ni introduir modificacions al codi font, i per tant no es pot canviar o modificar el programa executable. Hi ha 3 tipus:

 • Programari gratuït (freeware): Programa que es pot fer servir lliurement, no s’ha de pagar per fer-lo servir. Exemples: Avast, Panda Cloud Antivirus, CCleaner, Yahoo Messenger, Skype Windows Live Messenger, etc.
 • Programari de prova (shareware): Programes que es poden provar però si es vol fer un ús complet i durant més temps s’ha de pagar. Hi ha milers, alguns exemples: DVD-Cloner VI, Registry Mechanic, Blue-Cloner, Total Privacy, Easy Movie Splitter 2.5.3, UltraISO 7.6, Wondershare YouTube Downloader, Internet Download Accelerator 3.1, CloneDVD 4.3, PHP Debugger 2.1.3.3, BadCopy Pro 3.61, System Mechanic 8.0, IVOS – Intelligent Voice Operating System 1.02, WinAVI Video Converter 7.1, Xilisoft Video Converter Ultimate 5.1.26, SnapTouch.
 • Programari comercial: requereixen un pagament per fer-lo servir i disposar d’una llicència comercial. Hi ha milers, alguns exemples: Windows 7, Windows 10, Office, etc, Photoshop, Illustrator, Indesign, etc.

2. Programari de codi obert (open source): ens deixa veure, modificar o alterar el codi font, i també dona la possibilitat de canviar-lo, adaptar-lo a les nostres necessitats, compilar-lo de nou i distribuir-lo. Exemples: FreeCad, LibreCad, Scribus, VLC, Audacity, MuseScore, LibreOffice, etc.

https://opensource.org/

Open Source Iniciative és una organització que fomenta l’ús de programari lliure.

El Programari Lliure (free software) és un programari de codi obert però a més s’especifiquen unes llibertats per als usuaris per a executar, copiar, distribuir, estudiar, canviar i millorar el programari. Més precisament, es refereix a quatre tipus de llibertat, per a usuaris de programari:

 • La llibertat per a executar el programa, per a qualsevol propòsit (llibertat 0).
 • La llibertat d’estudiar com treballa el programa, i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L’accés al codi font es una condició prèvia per a això.
 • La llibertat de redistribuir còpies per a poder ajudar als vostres veïns (llibertat 2).
 • La llibertat per a millorar el programa, i alliberar les vostres millores al públic, per a què tota la comunitat pugui beneficiar-se (llibertat 3). L’accés al codi font és una condició prèvia per a això.

Free Software Foundation

Free Software Foundation és una organització creada per Richard Stallman al 1983 per promoure i defensar el programari lliure i en particular del Projecte GNU.

La majoria de programari lliure està creat per programadors que dediquen voluntàriament el seu temps a dissenyar i crear aplicacions de manera col·laborativa.

https://sourceforge.net/

Source Forge és una de les plataformes per crear programari lliures.

Avantatges del programari lliure respecte el programari de pagamanent:

 • Perquè no s’ha de pagar per fer-lo servir, és a dir, és gratuït, d’aquesta manera molta més gent sense recursos o sense diners pot fer servir programes a les escoles, a casa o a la feina.

Per exemple, si no tenim diners per comprar una llicència del programa Windows Office, podem descargar LibreOffice i fer-lo servir sempre que volguem. O si no podem comprar el Sistema Operatiu Windows 10, podem descargar el Sistema Operatiu lliure Linux.

 • Sempre (o casi sempre) podrem trobar un programari lliure per cada programari de pagament, per exemple:

Programaris de pagament –> Programaris lliure

Windown Office                    –> Libre Office

WinZip                                    –> 7Zip

Windows                                 –> Linux

Photoshop                               –> GIMP

Autocad                                   –> FreeCad

 • Hi ha molts programadors que col·laboren amb els programaris lliures, sempre sense cobrar, per això podem dir que els programaris lliures poden ser tan competitius (tan bons) com els programaris de pagament. Poden ser doncs, programes fiables i actualitzats com els programaris de pagament.

 

 • Algunes vegades però, els programaris lliures poden donar errors o poden ser menys estables que els programaris de pagament, i per tant els programaris de pagament poden donar una mica més de confiança als usuaris finals.

Què hem de fer si volem fer canvis a un programari lliure:

Per poder realitzar canvis, o introduir millores, o introduir traduccions, o afegir altres funcions, o altres coses a un programari lliure existent, hauríem de:

 • primer conèixer com funciona completament el programari lliure
 • també hauríem de tenir accés al codi font, hauríem de descarregar-lo d’internet
 • després hauríem de conèixer o estudiar el codi font i saber com modificar-lo
 • Un cop modificat, hem de saber compilar-lo per crear un executable.
 • si realitzem canvis podem distribuir-los i compartir-los
 • Si volem arreglar o millorar algun aspecte del programari lliure, podem contactar la fundació de Free Software Foundation i col·laborar amb els programadors.

El programari lliure ha creat aplicacions com:

Navegadors: Firefox

Aplicacions ofimàtiques: OpenOffice, LibreOffice

Editor imatges: GIMP

Editor de sons: Audacity

Creació objectes 3D: FreeCad

Creador de partitures i cançons: MuseScore

Diccionaris i enciclopèdies: Viquipèdia

Compressors: 7-zip

Visualitzadors de vídeos: VLC

Sistemes opeartius: GNU / Linux, Android, ubuntu

Llenguatge de programació: Java

Plataformes web: WordPress

 

 

 

Activitat 1: Contesta les següents preguntes. Obre el fitxer i descarrega-te’l al teu ordinador, realitza el test següent, consulta el blog per saber les respostes. Un cop hagis acabat, puja’l al teu drive, a la carpeta compartida amb el professor.

https://drive.google.com/file/d/1o1b3U1ArxfCmGwCOsm0BCeW0YNC-F5xF/view?usp=sharing

Activitat 2: Obre el fitxer i descarrega-te’l al teu ordinador, realitza el test següent, consulta el blog per saber les respostes. Un cop hagis acabat, puja’l al teu drive, a la carpeta compartida amb el professor.

https://drive.google.com/file/d/12x0pUXtOVHLs7ujWRySvFLmNWaY3mBYW/view?usp=sharing

 

Activitat 3: Realitza aquest Kahoot

https://create.kahoot.it/k/68252ef9-dfdc-4044-ae3a-e6e7be95a56a

 

 

Definicions:

Compilar
Convertir un programa d’origen (codi font) en un programa resultant (codi executable).

Codi executable
Conjunt d’instruccions en codi binari (cadenes d’uns i zeros) que només l’ordinador pot interpretar, executar i complir.

Codi font obert

Codi font al qual es pot accedir per fer-ne modificacions que permetin perfeccionar el funcionament d’un programari, o adaptar-lo a usos concrets.

Llenguatge de programació

Llenguatge artificial que permet de generar i d’expressar programes informàtics.

Open Source Initiative (OSI)

Open Source Initiative és una organització sense ànim de lucre, que té com a objectiu establir una definició clara del terme “programari de codi obert”, i promoure’n l’ús.

Open Source Initiative

Programa informàtic

Conjunt d’instruccions codificades i de dades, que són l’expressió completa d’un procediment executable per un sistema informàtic.

Programador

Persona que concep, escriu i verifica programes informàtics.

Programari comercial

Programes que requereixen un pagament previ per fer-ne ús i disposar d’una llicència comercial.

Programari de prova (shareware)

Programari que es distribueix de forma gratuïta perquè els usuaris el puguin provar amb el compromís de pagar a l’autor/a una quantitat de diners si, passat un cert temps, decideixen comprar-lo.

Programari gratuït (freeware)

Programari que es distribueix de manera gratuïta, el programador del qual conserva els drets d’autor però renuncia a cobrar-los.

Programari lliure (free software)

El programari lliure es defineix com aquell que garanteix, simultàniament, quatre llibertats:

 • La llibertat d’usar-lo amb qualsevol finalitat.
 • La llibertat d’estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.
 • La llibertat de redistribuir-lo a tercers.
 • La llibertat d’introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se’n beneficiï tota la comunitat.

Projecte GNU

El Projecte GNU fou creat l’any 1984 amb la intenció de desenvolupar un sistema operatiu a l’estil d’UNIX i basat en programari lliure: el sistema GNU. Hi ha diverses variants del sistema operatiu GNU, que són àmpliament utilitzades.

Projecte GNU

Sistema informàtic

Sistema format pel conjunt dels components de maquinari i de programari, que permet el processament de dades.

SourceForge

SourceForge és una de les plataformes de desenvolupament de programari lliure més dinàmiques i potents de l’actualitat.

SourceForge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: